زنان سرپرست خانوار و چالش های زندگی های امروز
 

سرپرستی خانواده از نظر دین مبین اسلام و قانون اساسی بر عهده مرد است که در واقع نان آور خانواده است اما به هر دلیلی اگر مرد عدم توانایی در ایفای نقش خود را نداشته باشد زن جایگزین نقش وی شده و علاوه بر نقش مادری،قدرت اداره زندگی به خصوص  از نظر اقتصادی بر دوش وی نهاده می شود و به عنوان سرپرست خانوار باید وظایف متعددی را به عهده گیرد که پیامدهای خاص خود را برای اینگونه خانواده ها در پی خواهد داشت در واقع زنانی که باید به فکر گرم نگه داشتن خانه و تربیت نسل و بچه باشند غم نان دارند و نان آور خانواده می شوند.

زنان سرپرست خانوار و فاقد همسر با مشکل احساس تنهایی،انزوا،طرد شدگی و عدم درک از سوی دیگران مواجهند. فقدان حمایت های اجتماعی مهمترین عامل جهت پیش بینی پیامدهای منفی وضعیت این زنان پس از فوت یا متارکه و از دست دادن همسر است.

نتایج پژوهش ها نشان می دهد نیازهای عاطفی در زنان سرپرست خانوار جزء مهمترین نیازهایی است که آنها جستجو می کنند ولی گاه به علت ترس از طرد خانواده و فرزندان برآوردن این نیازخود را در دل مدفون می کنند و خود را قربانی ترس و عدم همراهی نزدیکان می کنند. و با خود می گویند آنکه خون دل من ریخت  ز بیداد و برفت  کاش باز آید و خون ریزد و بیداد کند.

بر اساس تحقیقات اعضای هیئت علمی دانشگاه یاسوج (اصغر میرفردی و الهه عطایی) زنان سرپرست خانوار در سه سطح خرد و فردی،مسطح و میانه و کلان دچار آسیب هستند و این آسیب ها موجب به وجود آمدن این حقیقت می شود که تعدادی از زنان سرپرست خانوار برای تأمین هزینه های زندگی خود به مشاغل غیرقانونی روی می آورند و یا به گروههای انحرافی توزیع و قاچاق مواد مخدر می پیوندند که یکی از آنها روسپی گری است.

چرخ زندگی زنان سرپرست خانوار زنجانی

مدیر کل بهزیستی استان زنجان می گوید: ۲هزار و ۲۵۸ زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی این استان هستند و از چرخه خدمات آن بهره مند می شوند.

مرتضی مکاریان تشکیل گروههای همیار را یکی از راه های توانمندسازی زنان برشمرد و گفت: زنان سرپرست خانوار با فراگرفتن هنرهای دستی و مهارت های جدید و با تشکیل گروههای مختلف سعی در خودکفایی و رسیدن به توانمندی دارند.

وی از فعالیت ۱۹ گروه همیار در سطح استان زنجان خبر داد و گفت: منبع درآمد زنان سرپرست خانوار دریافت یارانه و مستمری از بهزیستی است که تشکیل گروههای همیار با حمایت بهزیستی می تواند آنها را از مستمری بی نیاز کند.

گروههای همیار شیرینی پزی،پرورش قارچ،گلیم بافی،کاشت و عرق گیری نعنا و بیدمشک،قند خردکنی و…جزو فعالیت های زنان سرپرست خانوار زنجانی است که سعی دارند استقلال اقتصادی خود را به دست آورند و چرخ خانه و خانواده را بچرخانند.

میانگین درآمد زنان سرپرست خانوار کمتر از مردان

براساس گزارش شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان، ۵۶ درصد زنان سرپرست خانوار کشور، شهری و ۸۳ درصد روستایی هستند و ۸۸ درصد خانوارهای دارای سرپرست زن تحت پوشش سازمان‌های دولتی قرار دارند، همچنین میانگین درآمد زنان سرپرست خانوار شاغل کمتر از مردان است، ضمن این‌که ‌زنان سرپرست خانوار عمدتا مشاغل خانگی را انتخاب می‌کنند.زنان سرپرست خانواده در ایران در معرض فشارهای اقتصادی مربوط به تامین مسکن،‌ مایحتاج روزانه و نیازهای فرزندان خود هستند؛ درآمد کم زنان سرپرست خانوار موجب فقر نسبی زنان نسبت به مردان سرپرست خانوار شده است. مهارت‌آموزی و ایجاد اشتغال بهترین راهکار برای به کارگیری پتانسیل قابل توجه این افراد و فرزندان جوانشان برای خود اتکایی و توانمندی و استقلال مالی است. هدفی که با مستمری دادن هرگز به آن نمی‌توان رسید.

توانمندسازی عامل موفقیت

نگرانی از پیوستن جمعی از زنان به گروه «فقیرترین فقرا»، سبب طرح رویکردهای متفاوتی از جمله «رویکرد توانمندسازی زنان» شده است. در این رویکرد، توانمندسازی زنان فرآیندی است که طی آن زنان قادر می‌شوند اتکاء به نفس خود را افزایش دهند، حق مستقل برای انتخاب کسب کنند، خود را ساماندهی کنند و منابعی را کنترل کنند. این مجموعه به آنها برای کاهش فقر، حذف فرودستی  و تحول‌های نهایی کمک خواهد کرد.توانمندسازی دارای ابعاد مختلفی از جمله ابعاد اجتماعی، فردی و روانشناختی، حقوقی، قانونی و اقتصادی است و یکی از ابعاد مهم آن، توانمندسازی اقتصادی با هدف ایجاد اشتغال پایدار و افزایش درآمد خانوارها و بالطبع، کاهش فقر آنان است. زیرا وضع اشتغال از جهت‌های متعددی می‌تواند بر فقر و ابعاد آن تأثیرگذار باشد. یکی از اصلی‌ترین وجوه آن، مسأله بیکاری سرپرست خانواران  است. بیکاری به منزله قطع درآمدهای معمول خانوار و غلطیدن در دایره فقر به دلیل فقدان تأمین اجتماعی و بیمه‌های بیکاری است. اهداف توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار – تحقق توسعه پایدار از طریق ایجاد اشتغال مولد و پایدار.کاهش فقر و نابرابری و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی- جلوگیری از قرارگرفتن اعضای خانوار در سیکل معیوب فقراست.

نرخ اشتغال زنان سرپرست خانوار

مقایـسه نـرخ اشتغـال به کار در میان زنان سرپرست خانوار با کل زنان کشور (۱/۸ درصد شهری و۷/۱۰ درصد روستایی) نشان‌دهندة بالاتر بودن نرخ اشتغال زنان سرپرست خانوار نسبت به کل زنان است که می‌تواند به دلیل شرایط زندگی آنان و ضرورت پاسخگویی به نیازهای اعضای خانوار باشد.

توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش گاه می تواند با پیشنهادهایی  بهبود یابد و سختی زندگی آنهارا کمتر نمایدتوجه به تمام ابعاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به ویژه توانمندسازی اقتصادی، برنامه‌ریزی مشارکتی و بسیج منابع، ترویج روحیه استقلال و عدم وابستگی بین افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی، به‌کارگیری  تنوع اقلیمی و بالتبع تنوع فعالیت‌ها و امکان بهره‌مندی آن در زمینه ایجاد اشتغال، تقویت تمایل نهادهای حمایتی بر توانمندسازی فقرا و کاهش و قطع وابستگی از نهادهای حمایتی و حفظ کرامت انسانی فقرا، هدایت اعتبارات حمایتی در سازمان‌ها و نهاد حمایتی به سمت توانمندسازی و خودکفایی مددجویان،  تقویت و به کارگیری  منابع انسانی حرفه‌ای برای استعدادیابی، ارزیابی اقتصادی و مالی طرح‌های توانمندسازی و به ویژه طرح‌های اشتغال‌زایی، توجه به سودآوری و بازدهی طرح‌ها و برنامه‌های اشتغال‌زایی،  به‌کارگیری و حمایت از سازمان‌های مردم نهاد فعال و مؤثر در حؤزه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار ، بهره‌مندی  و به‌کارگیری تجارب موفق سازمان‌های ذی‌ربط در زمینه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار ودختران خود سرپرست،  همراه ساختن اعضای خانوارها با سرپرست خانوار در اجرای طرح، جلوگیری یا کاهش رشد آسیب‌های اجتماعی از جمله بزهکاری و….ناشی از بی‌سرپرستی و فقدان ممر درآمدی،  ایجاد پایداری اشتغال و برخورداری از امنیت شغلی، تأکید بر ایجاد اشتغال  خانگی در جامعه هدف، تولید محصولات بر اساس استانداردها و براساس نیاز بازاراز جمله این راه کارهاست.

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:



اداره بهزیستی فریمان
جایگاهی برای بازنمایی فعالیتهای بهزیستی فریمان
درباره وبلاگ

وبلاگ رسمی اداره بهزیستی فریمان با رویکرد اطلاع رسانی- آموزشی ------------------------------------- پست الکترونیک: fariman@behzisti-kh.ir تلفن تماس اداره: 05126226201 شماره سامانه پیام کوتاه بهزیستی فریمان: 30007650003662 شماره حساب واریز کمک های نقدی شما عزیزان: 2173451723001 سیبای بانک ملی ایران
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان اداره بهزیستی فریمان و آدرس behfariman.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 1
بازدید هفته : 4
بازدید ماه : 23
بازدید کل : 39913
تعداد مطالب : 44
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1